25 Ιουλίου 2017

Αξιοθέατα

Κάστρο των Ωρεών

Το κάστρο των Ωρεών είναι ένα απο τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής. Σήμερα, έχουν απομείνει μερικά μονάχα απομεινάρια απο τον εξωτερικό τείχο του ενετικού κάστρου που ήταν χτισμένο πάνω στα θεμέλια αρχαίου τείχους στην ακρόπολη της πόλης. Κάτω απο το κάστρο είναι χτισμένη η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

 

Ταύρος των Ωρεών

Νότια του Ιερού Ναού του Σωτήρος, μέσα σε ένα γυάλινο κουβούκλιο υπάρχει ο μαρμάρινος ταύρος των Ωρεών. Το άγαλμα αυτό χρονολογείται απο την ελληνιστική περίοδο και έχει 3,2 μέτρα μήκος. Πρόκειται για επιτύμβιο μνημείο σε στάση επίθεσης.

 

Πύργος του ποιητή Γ. Δροσίνη

Στις Γούβες βρίσκεται ο γνωστός πύργος των Γουβών, το οποίο χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια της εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος για τον οποίο, μάλιστα, λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του. Σύμφωνα με τον θρύλο, όσοι εργάσθηκαν έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ αλλά και πολύ σκληρός. Ο θρύλος υποστηρίζει ό,τι κάποτε ο Ιμπραήμ Αγάς μετά από πολλά βασανιστήρια ,έσφαξε με μαχαίρι κάποιον υπηρέτη του. Μάλιστα, το αίμα του υπηρέτη για πολλά χρόνια έμεινε ανεξίτηλο στους τοίχους του φονικού δωματίου. Μετά, λοιπόν, από το Αγά ο πύργος πέρασε στα χέρια του παππού του ποιητή Δροσίνη το 1831 όπου και μεγάλωσε ο ποιητής Γ. Δροσίνης. Σήμερα ο πύργος ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και πλέον λειτουργεί ως μουσείο φιλοξενώντας μία ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.

 

Παναγία Ντινιούς

Η Παναγία Ντινιούς είναι μικρό εκκλησάκι όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Για το όνομα υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές: Η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της εικόνας , όπου σύμφωνα με την παράδοση Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας , πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιο κυνηγημένο Έλληνα που κρύφτηκε καταφεύγοντας πίσω από την εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε. Η «επιστροφή» της σφαίρας , έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» (δηλαδή Παναγία της επιστροφής). Η δεύτερη εκδοχή, η οποία δεν φαίνεται να επικράτησε, αποδίδει με κάποια φωνητική παρήχηση ή παράφραση αλλοιωμένη, την τοπική ιδιομορφία του χώρου, επειδή λίγα μέτρα από τη εκκλησία υπάρχει ένα ρέμα με νερά από τοπικές πηγές που λέγεται δινιόρεμα. Γι ‘αυτό ορισμένοι την αποκαλούν, ακόμα και σήμερα Παναγία Δινιούς.